SE 22018/2014 Ave Caesar Born As a Star -Ayoka -

900049000037007

HD:A ED:0

55 days rosa
6,5 weeks 47 days old
41 days
34 days stack
på väg hem
I love this dog with my whole heart. Love her till The end of time and back again. I don't think I will survive the day she leaves me and my heart hurts when I am thinking of the fact that she one day will.Thank you guys that made it possible for me to meet and live with such a wonderful piece of art. She truly is Born as a Star. At least she's my star and that it is more that enough for me.

Miss Rosa har fått namnet Ayoka och flyttat till Sofie som bor i Bor. Där får hon möjlighet att umgås med hästar och kor samt kaninen som har ungefär samma karaktär, lite rymningsbenägen och nyfiken.I bildgalleri nedan hittar ni bilder från hennes nya hem.

born as a star

Sofie Ekegren: "Jag vill mest bara tacka och försöka inspirera andra att våga.
För lite mer än 3 år sedan pratade jag med en trevlig 'Göteborgare'. Han hette, och heter än idag, Willy. Jag var intresserad av att köpa en valp ur deras senaste kull. Jag fick komma och titta och mitt hjärta klickade direkt med miss Rosa, Ave Caesar Born as a Star. Hon var min stjärna  Tack och lov kände Willy och Elena likadant och trots att jag aldrig hade haft egen hund innan, bara var 22 år gammal och knappt vuxit ur blöjan (bildligt talat) så vågade de chansa på att sälja en valp till mig. För det är jag dem evigt tacksam. 
Så kom det sig så att jag blev med puppy, och det blev min Ayoka (kärt barn har många namn ). Vi började gå valpkurs för min hundguru Christel, en kvinna som har en fantastisk förmåga att se världen ur en hunds ögon. Tog nästa valpkurs på brukshundklubben och här började problemen... eller ja, inte problem med Ayoka, utan snarare med folket. Inte de andra kursdeltagarna, utan instruktören. Och här är den biten jag vill inspirera andra. Det är många grejer jag har gjort som är åt h...e, för att uttrycka sig milt. Jag har gett för lite belöning i form av godis, låtit henne röra sig för mycket , lekt på fel sätt (för då kan hon bli aggressiv och börja bita folk ), lekt med för lite leksaker, gett mat för sällan, gett för mycket tid åt att ha tråkigt, gett för mycket aktivering, låtit henne vara med överallt osv, osv. Det jag, framför allt under första året i Ayokas liv, lärde mig av alla kurser och dylikt (utan att någon annan än Christel the hundguru sa till mig) var att lita på min egen förmåga att läsa av min egen hund. Klart att vi gör fel, många gånger till på köpet. Annars vore vi inte människor. Och sällan förstör vi en hund av att ge för lite godis.
Inte så att man inte ska lyssna på vad andra har att säga, man kan alltid lära av andras erfarenheter, men man får inte glömma bort att det är jag som har hunden som ser hur och på vad hunden reagerar. Jag kan ta in en annans åsikt och se om det är något som är applicerbart på min och min hunds relation och liv. Känns det som att den andres person inte passar in på mig och min hund, då är det troligen också så att det inte passar. Min hund, Ayoka, tröttnar snabbt på mat/godis. Det funkar ett par gånger som belöning, sen är det inte intressant längre. Likaså föremålsintresse. Hon har en massa leksaker och gosedjur och inte ens som valp och unghund har hon ens bitit hål på ens en söm. Den bästa belöning hon kan få är att få springa, för det är det hon älskar mest. Varför ska jag då försöka muta med godis eller mjukdjur?
Hur fick/får jag min löpglada hund att vara lugn och nöjd? Jag lät henne göra det hon gillar mest. Ja, hon fick röra på sig när hon var ung. När vi började bygga ny ladugård så kunde Ayoka plötsligt vara puts väck. Vi gick och ropade och letade. Vart hittade vi henne? Jo, i de stora jordhögarna på baksidan. Där kunde hon springa på egen hand i 45 min. Upp och ner, upp och ner. Långt ifrån påtvingat. Länge har man fått lära sig att en hund inte ska röra sig/motioneras förrän den är 1-1,5. Då kan den få allt ifrån artros till benskörhet. Tack och lov har jag fått stöd från bla en av Skandinaviens främsta veterinärmedicinska ortoped, Ole Frykman och hans mest erfarna djursjukskötare tillika röntgensjuksköterska. En hund som inte rör på sig under unga år har mer problem och med skelett och leder när de är vuxna och det kommer dessutom tidigare i åldrarna. Precis som ett människobarn. Hur många läkare är det som säger till nyblivna föräldrar att deras barn absolut inte ska röra på sig innan de är 16 år gamla? 'Helst ska de bara göra mentala aktiviteter typ sitta vid datorn eller plattan. Idrott kan de börja med tidigast på gymnasiet.' Jag har personligen aldrig hört det. Sätter man det i den kontexten blir det ganska bisarrt. Vilket annat djur ska inte röra på sig innan den vuxit färdigt? Nej just det, inget annat djur än hunden. Blev det mindre bisarrt? Knappast. Inte så att ja säger att man ska pusha en valp eller ung hund, men man kan titta på den och lära sig se vad just ens egen hund vill och klarar av. Först och främst får man utgå ifrån vad det är för hund man har. Det är skillnad på jakthundar och brukshundar. En jakthund har sannolikt större behov av fysisk aktivering än en brukshund. Ayoka och jag började tidigt med att gå personspår för att vara korrekta och aktivera mentalt och inte fysiskt. Hon går superfint i spåren och tycker det är tämligen kul, och nog är hon trött och till viss del nöjd efteråt... i ett par timmar kanske. Men det är inte i närheten av vilken glad och nöjd hund jag har när hon har fått springa och röra på sig. Och till skillnad från de där två timmarna så är hon nöjd i 12-48 h.
Nog har jag haft mina kval, och har än idag. Gör jag fel? Har jag förstört min hund? Visst har jag gjort fel, många gånger, och fler kommer jag att göra, men jag har tittat på min hund och sett hur hon agerar och reagerar.
Det är så skönt att jag alltid får höra, varenda gång jag träffar en ny människa och Ayoka är med "Så fin hon är", "åh vad lugn", "vad vältränad", "så väluppfostrad". Jag får dessutom rätt så ofta höra "jag är så himla rädd för hundar, speciellt stora, men din går bra, hon är så lugn, jag känner mig trygg med henne". Hon är med, överallt där hon får komma in, på cykelsemestern, på ålderdomshem (utan att vara terapihund), med matte som åskådare på pridefestivalen, på Halmstads fyrverkeri-festival i slutet av Augusti varje år, i ekan, på jobbet, med på föreläsningarna på ridskolan, med hästarna, på ponnyridningar, i traktorn, på fester och kalas, överallt. Hade hon varit trygg och bekväm med det om hon inte hade fått vara med? Hade det varit hållbart att gå ett spår varannan timme för att hon ska vara lugn? Som 1-åring gick hon klockrena personspår på blandat underlag (skog, gräs, åker, grus, asfalt, snö), med korsning av eget spår, skobyten, vinklar till förbannelse osv, som legat i allt ifrån 2 till 36 h. Och efter att ha gått ett sådant spår så var hon nöjd i högst 4 h.
Rejäl uppsats , men för er som orkade läsa allt, så vill jag tacka och hoppas att ni vågar lita på er egen magkänsla, lära av andra, men inte alltid ta det för sanning. Titta på din hund. Vad vill den? Vad vill du? Köp ras efter vad du vill ha ut av din hund. Anpassa livet efter den individ du blir med. Våga testa, våga göra fel. Gör om, testa på nytt.
Tack till Willy Johansson och Elena Johansson för ert förtroende. Tyvärr har vi inte så många meriter att visa på papper. Vi har tre utställningar, varav två tror jag är bedömda excellent, vi har 2 andraplaceringar i bikejoring och i sommar tar vi förhoppningsvis vår första amerikanska titel i parkour för hundar. Men vad gör väl det när jag älskar min Ayoka, hon älskar mig och vi båda är tillfreds med det liv vi lever. Tack"

Hej! Jag har fått inkasso men aldrig fått själva fakturan. Hur kan jag bestrida eran faktura? Jag vill inte fortsätta längre